Avocredit

Стягнення боргу в Україні

49
Стягнення боргу в Україні

Стягнення боргу — це процес який відбувається у разі якщо позичальник не виконує умови договору з кредитором. Це складний і багатоетапний процес, який регулюється законом та включає взаємодію з різними органами влади.

В Україні стягнення боргу має такі етапи:

  1. Досудове. Фінансова установа зв'язується з вами для повідомлення про наявність боргу. Вам можуть запропонувати різні умови аби ви оплатили борг, це може бути як і пільговий період, так і реструктуризація боргу. Також фінансова організація може залучати колекторів, для досудового стягнення боргу.
  2. Судове стягнення. Якщо клієнт проігнорував усі намагання мирним способом повернути борг, то на вас можуть подати до суду. МФО чи банк подають заяву до суду. Суд розглядає справу з усіма доказами, які надали сторони. Рішення суду може бути як на користь клієнта, так і на користь позивача. У разі виграшу кредитора, то справа йде до виконавчої служби для примусового стягнення боргу.
  3.  Примусове стягнення. Виконавча служба на вирок суду накладає арешт на рахунки чи майно боржника. У деяких випадках можуть продати майно для погашення боргу. 

Що робити аби не потрапити у таку ситуацію?

Для того, щоб не опинитися у такій ситуації радимо вам:

  • Вчасно сплачувати щомісячні платежі
  • Якщо ви розумієте, що не зможете оплатити цього місяця, зв’яжіться з кредиторами. У більшості випадків банки чи МФО йду на зустріч клієнтам та пропонують безліч варіантів розв'язання проблеми 

Стягнення боргів є складним і нервовим процесом. Важливо дотримуватися умов договору та  вчасно оплачувати, для того, щоб не мати проблем із законом.

Теги:

5000
1000 грн
15000 грн
Наведена інформація не є кредитним калькулятором у розумінні Постанови НБУ від 05.10.2021 №100. Щоб отримати доступ до відомостей про умови споживчого кредиту, його істотні характеристики та кредитний калькулятор, перейдіть до розділуПослуги Товариства